Spring naar hoofd-inhoud

The Sunshine Boys nemen Purmerend over!!

The Sunshine Boys - Jubileumvoorstelling André Tiepel

Januari 1979 kwam ik voor het eerst in aanraking met het Purmerender Stadstoneel. Op uitnodiging van Hans Jager bezocht ik de voorstelling De Gijzelaar. Destijds was er nog een bal-na en maakte ik kennis met de andere leden. Aan mij werd voorgesteld om eens op een repetitieavond te komen kijken. Ik ben toen in maart op een dinsdagavond naar een repetitie van De Polyester Polka gegaan. Toen ik aan het einde van de avond weer huiswaarts ging, was ik gevraagd om allerlei hand-en-span diensten te verrichten, zoals muziek en licht. In april ben ik lid geworden. Ik zal nooit de reactie van mijn vader vergeten, toen ik dit thuis vertelde. Ik had tot op dat moment verschillende dingen op hobbygebied gedaan, maar niet lang volgehouden. Mijn vader zei nogal cynisch: “Eens kijken hoe lang je dit gaat volhouden”. Helaas mag hij niet meer meemaken dat ik dit nu 40 jaar volhoud. Zo zie je maar. 

Het Stadstoneel had in 1978 in Purmerend een uitwisseling met een toneelvereniging uit Duitsland. Uit Schleswig-Holstein. Verderop in 1979 ging de vereniging naar Duitsland. De oudere leden hebben nog verschillende schitterende verhalen over deze trip. Onvergetelijk! Mijn eerste rol was in 1980 in De Rechtvaardigen van Albert Camus. Onder regie van Jos van Dijk. Hij heeft mij als acteur gevormd. Ik moet wel bekennen dat ik soms na een repetitieavond thuiskwam en dacht dat ik het nooit zou gaan leren. Een lastige, maar leerzame periode.In 1980 ben ik ook toegetreden tot het bestuur. Begonnen als secretaris, toen voorzitter, daarna een korte periode penningmeester (niet mijn ding) en weer als voorzitter. Na zo’n 30 jaar gestopt als bestuurslid. 

In 2004 zou ik mijn 25-jarig jubileum vieren met het toneelstuk Tartuffe van Moliére. Door privé problemen (scheiding) is dat uitgesteld naar maart 2005. Leuk detail is dat Hans Jager (begin jaren 80 weggegaan bij het Stadstoneel) in Tartuffe een gastrol speelde. En dan nu, in 2019 mijn 40-jarig jubileum. Maar, het past volledig in mijn profiel, ook nu weer uitstel van de festiviteiten. Vorig jaar ondervond ik fysieke problemen (gescheurde Triceps boven knie) waardoor ik zo’n 7 maanden heb moeten revalideren. Ik wilde het risico niet lopen dat maart 2019 niet haalbaar zou worden. In beginsel zouden de voorstellingen daardoor in oktober 2019 in De Speelzaal gaan plaatvinden, maar in overleg met het bestuur is het dus maart 2020 geworden én in De Purmaryn. Daarna nog een aantal extra voorstellingen in De Speelzaal. Het bestuur heeft mij gevraagd welk stuk ik zou willen spelen én met wie. 

In 2015 zat ik het Nieuwe DeLaMar naar André van Duin en Kees Hulst te kijken in The Sunshine Boys. Ik weet dat het gewaagd is, maar dit stuk is het geworden. Een hele uitdaging, maar we gaan ervoor. Voor de rol van de andere Sunshine Boy heb ik mijn toneelmaatje, Cees Wingelaar, gevraagd. Samen hebben wij Michel Bart en Corry Busio gevraagd de andere rollen te spelen. Ton Rigter gaat de regie doen. Donderdag 31 gaan we van start met de repetities. Ook voor dit jubileum zal Hans Jager een bijdrage leveren.